Advertisement

Jom follow follow i, then i follow follow u

Monday

RAYA HAJI DI PERAK

yeyy.. tahun nih kami beraya haji di kampung halaman suami di sitiawan, perak. raya haji pertama kami selepas jejak kaki ke malaysia bulan 5 yg lepas. suami dah penuhi janji nk raya puasa di rumah parents saya, so raya haji kami kene la ke kampung suami pulak.

takde aktiviti apa pon kt sana. yg pasti, bile kami blk sana sure jalan2 satu sitiawan. g lumut, g teluk batik. walhal takde pon nak bermandi manda kt sana atau jalan2 naik bot. sbb bandar sitiawan dh maju, serba ada.. tuh yg seronok nk jln.

selama dok kt umah my PIL, mkn mmg lengkap. siap breakfast, lunch, minum petang dan mkn mlm lagi. seminggu saya dok sana confirm blk shah alam dah jadi belon. huhuhuh.. MIL saya mmg pandai masak. kalo breakfast tuh, siap ada cekodok udang, cekodok pisang, nasi goreng lagi. kdg2 mee sanggul lagi. mcm2 la. belum lagi masuk lunch time. bkn 1, 2 lauk yg ada. 4-5 lauk pon ada! kadang2 ada sayur pechal. mcm tau2 je saya suke sayur tuh.

belum masuk minum petang. mcm2 kuih muih MIL saya buat. kdg2 tuh buat kuih keria. tau2 je saya suke kuih keria. kalo dia tau anak sulung dia (my husband la..) suke mkn apa, idak le pelik. tapi MIL saya nih mcm dpt baca je saya suke mkn apa.

tapi idak le MIL saya sorang2 bersilat kt dapur tuh. dia ada 2 anak dara yg bantu bersama. so, tak le jadi masalah sbb ada yg bantu memasak dan siapkan mknan harian.

raya haji di sana, hari sabtu baru sembelih lembu. kt kawasan perumahan tu 4 ekor lembu dikorbankan. kami g tgk kejap je. sbb nk melayan camimi mandi swimming pool yg sekangkang kera je tuh..



ini sume auntie dia yg dok ajak mandi pool. smpai tamau kuar dah dari pool tuh sbb seronok sgt.. huhuh

ok next story, spt yg saya cerite sblm ni, MIL saya tuh tau2 je saya suke mkn dan minum apa , so ptg tuh dia pegi la mencari kelapa muda. (sbb sbnrnya suami saya pon mmg suke mkn dan minum benda yg saya suka). sudahnye, kelapa2 muda tuh hbs dikerjakan oleh suami saya. jom tgk..!





hbs sudah suami saya potong kelapa2 muda tuh utk diambil air dan isi putihnya, kt blkg suami saya tuh dh siap 2 org adik perempuannya menunggu utk tugas2 seterusnya.. hehehhe

tak pula saya tahu suami saya nih reti bab potong memotong kelapa muda nih. kwang..kwang... kwanggg.. eh tapi saya lagi reti.. reti mkn!


ha..yg sekecik nih malas betol nk ckp bnyk2. si bapaknya sibuk motong kelapa, dia sibuk aje ulang ayat ni.."mummy.. nk wash hand!"

dlm 1 hari smpai tak terbilang berapa kali dia mtk utk wash hand. kalo pas mkn atau b4 mkn nk wash hand idak la saya pelik, nih masa2 lapang pon sibuk nk wash hand. selagi saya tak nyahut panggilan dia utk wash hand, selagi tuh la dia akan ulang.. "mummy.. nak wash hand"

tggu la dia kt kepala paip tuh smpai org dtg utk bukak paip kasi dia wash hand. saya? huh.. malas dah nk layan. dh la baru lepas mandi, dh pakei siap baju tdo tuh. kang kasi wash hand hbs dia basah balik!

note: masa saya pregnant kan camimi mmg malas betol nk mandi. sbb masa tuh masih di germany, musim winter sgt la tak sanggup utk menyentuh air. apatah lagi nk masuk ke dlm bilik air. tapi bile camimi dh ada ni, dia la org yg plg suke main air. kalo dh hbs mandi tuh, tamau lgsg kuar dari bilik air.. apa daa...

7 comments:

lily lotus said...

hahaha..seb baik tak ikut perangai u masa pregnantkan dia..malas mandi :P

Umi said...

erin,bile camimi nak buat repair mate tu?

Izan said...

eryn, cam tak caya jer tgk camimi da besar. kejapnyer masa berlalu kan

Erin Rashid said...

umi - kin, on 17 dec nnt insyaAllah kat UMSC. ko doakan la semoga smuanya selamat ok..

Suliana said...

kat mana erin beli pool tu??

Erin Rashid said...

su - yg ni adik ipar yg beli. katanya kt giant ada jual..

~ujicham~ said...

budak kecik mg suka main air.. samalah anak buah uji.. sikit2 nak buang air.. sikit2 nak buang air.. dlm bilik air.. main air.. sabar je la.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...