Advertisement

Jom follow follow i, then i follow follow u

Wednesday

SAYA RINDUKAN DIA..


dulu: saya rindukan wajah kecik ni masa kecik2 dulu.. gmbr ni baru lahir 1 hari. asyik nangis je sbb susu mummy dia lom kuar lagi.. hehe

skrg: skrg kalo tak dpt sesuatu dah merajuk, mengamuk. dh pndai skrg ni buat mummy dia hot!


dulu: lahir dlm musim winter, tapi la ni kt dlm umah. pasang heizung (heater) + selimut tebal2..

skrg: tido dlm bilik sejuk ada air-cond pon masih tamau berselimut. memula saya selimutkan, selang 5 minit tgk kaki dia dah ada atas selimut plak!

dulu: tembam kan budak kecik ni? kuat minum susu. tapi susu ibu cume 2 bln aje. kami bnyk travel dgn menggunakan public transport, so kami biasakan dia dgn susu formular utk memudahkan smua org. tapi camimi cukup 2 bln je mmg terus tamau susu ibu

skrg: cari nasi aje! hari tuh dtg umah nenek long dia (umah mak long saya kt segambut) terus ckp dgn saya.. "mummy, nak mamam nasik!" padahal baru je labuhkan bontot kt sofa. emm.. baru dia tau nasi tu sedap dan mengenyangkan!


dulu: asal time winter aje, sure kene bungkus tebal2 satu badan sbb nk bwk kuar jalan. itupon kdg2 saya rasa sangsi samada camimi cukup panas atau tidak dgn apa yg dia pakai..

skrg: saya suke dress kan dia blaus atau skirt. kt msia panas. cume bile dah ptg2 nk ke mlm baru pakaikan yg long sleeve dan long pants..

dulu: sbb kt german ada 4 musim, time winter aje camimi mandi 1x sehari je. mummy dia mandi 2-3hari sekali je. tapi daddy dia mandi setiap hari sekali je.

skrg: paling minimum 2x sehari. plg bnyk 4x sehari. sbb camimi kuat main dan cpt berpeluh. saya tamau dia gatal2 atau tak selesa. so, just siram dia dgn air dan sabun sikit2 utk mandian yg ke-3 dan ke-4. tapi, dia kalo dh masuk bilik air susah nk kuar. sbb dia akan cakap.. "mummy, nak wash hand". padahal bkn setakat wash hand dia nak, sekali main dgn hose paip daaaa... hbs bah 1 bilik air!


dulu: masa ni 1st time nk cukur rambut dia. tgk la aksi dia tuh.. mcm berserah ajee..!

skrg: rambut skrg dia tak mcm rambut sblm dia bercukur ni. rambut skrg dia ikal. tapi tang hujung2 aje. tgh2 straight. tapi still dlm kategori rambut yg nipis dan lmbt pnjg.


dulu: kalo demam, baik je perangainye. sopan dan penuh tatasusila. org ckp dgr je. baik je baring kt tempat pembaringannya..

skrg: kalo demam, serupa mcm tak demam! badan dah rasa panas, tapi tgk dia syik nak main je mcm takde apa2 yg berlaku kt dia. kite mak bapak dia plak yg rasa pelik, betol ke camimi demam..?


dulu: mmg tembam betol la budak ni! apa la yg dia mkn smpai bolat gini. masa ni mata camimi centre lagi. lom lagi jadi mcm skrg. masa ni musim panas kt german, kami jalan2 ke berlin.

skrg: lps kene demam panas winter tu, lama kelamaan mata camimi dah lari. insyaAllah disember ni dia buat operate mata. doa2kan la ek kawan2..


dulu: camimi asal ada masalah dgn kesihatan kulit, sure panggil hebamme dia (bidan kampung). takpon asal mummy dia ada masalah pas bersalin pon panggil hebamme. smua ditanggung oleh pihak insurans kami di sana.. 1 sen pon tak kuar.

skrg: lbh sng kt msia kot, leh g klinik tanpa buat appointment. tapi tgk doktor2 kt sini buat rawatan ala kadar aje. sbb tuh syik kene bertandang ke klinik je..

dulu: start kt german la camimi mula menjinak2 kan diri dgn peralatan komputer, notebook, headphone, wayar2, etc

skrg: sama jugak perangainya. pantang nmpk notebook, soh nye kite bukak lagu kanak2 dia.

note: saya dah ready utk 2nd child? itula soalan yg slalu kuar dari mulut suami saya..

8 comments:

Izan said...

camimi da besar sekarang...
wah... camimi akan dpt adik ke? bagus la cenggitu... =)

Suliana said...

kalau belek2 gambar masa anak baru lahir, mesti rindu kat budak kecik tu kan..mana la dia skrg:-) dah besar tanpa disedari perbezaannya..

ibu ilham said...

mmmm.. 2nd baby...
perlu di fikirkan tu sha...
camimi pong dah 2 tahun nie...
insyaAllah... anak tu kan pembawa rezki...

sWeEtdARLiNG said...

sayu plak bila kita compare dulu & sekarang.. rasa rindu time dia kecik2 dulu boleh gomol2

www.sweetdarling79.com

~ujicham~ said...

comelnya gambar yg dia nak bercukur tu.. geramnya..

erin, moh.. sesama dapat anak :P

lily lotus said...

comelnya sume pics ni! u patut printout n framekan..hehe

Umi said...

erin..lawak tengok gamba nk cukur tu..hahaha..cutey nyomel tul..hahah

Mrs Taj said...

camimi muka mcm awek jepun lor..so adorable!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...